Comunitatea evreilor din Buhusi

Aparitia  şi dezvoltarea comunitaţilor evreieşti în Moldova a fost un proces complex,  ştiindu-se însă cu certitudine că numărul acestora a crescut foarte mult spre sfârşitul sec. al XVIII- lea şi începutul sec. al XIX- lea. Aceştia s-au stabilit rareori la sate, ei preferând oraşele mari şi târgurile, zone în care mulţi dintre ei şi-au dezvoltat diferite afaceri. Aceeaşi este situaţia şi în cazul oraşului Buhuşi. Atestată documentar în 1438 , prima funcţie îndeplinită de localitate, în special după 1823, este aceea de târg. Valoarea comercială a Buhuşiului creşte datorită aşezării sale pe vechiul drum comercial al Bistriţei, într-un punct favorabil efectuării schimbului de produse dintre zona montană şi zona subcarpatică. Datorită acestui caracter comercial sporit al localităţii a fost favorizată stabilirea unei comunităţi de evrei în zonă.
La mijlocul sec al XIX-lea unul din descendenţii dinastiei Rugiri – rabinul de Buhuşi Isac Fridman a întemeiat în localitate pe str. Al. I. Cuza, o curte rabinică construind case şi o sinagogă mai veche care azi nu mai exista. Cu 147 de ani în urma el construieşte aici Sinagoga care dainuieşte şi astăzi. În fosta Curte rabinică cu o suprafaţă de cca 5400 m2 a funcţionat o şcoală rabinică şi o baie rituală. Astăzi incinta are o suprafaţă de 1516 m2 . În timpul razboiului aici au locuit nepoţii şi strănepoţii rabinului. Ultimul rabin a fost tot un Isac. În fiecare toamnă de sărbătorile evreieşti, la Buhuşi vin pelerini Hasidim din lumea întreagă.

http://www.bacau.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=232

Reclame

Un comentariu la “Comunitatea evreilor din Buhusi

  1. Cornel spune:

    Respectul,dragostea,pacea ,trebuie sa domneasca intre noi,fie ca e vorba de romani,evrei,tigani,unguri si orice am mai fi.Dumnezeu e suprema valoare si toti oamenii avem datoria de a-L cinsti cel mai mult si de a cauta cu toata sinceritatea si responsabilitatea adevarul Lui.
    Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei ce au pierit in oribila nenorocire a holocaustului si sa-i vindece pe cei ce mai poarta in suflet traumele lui.De noi toti depinde in foarte mare masura,de schimbarea noastra in bine,ca asemenea orori sa ramana numai la timpul trecut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s