100 de ani un simbol al orasului

În IUNIE 1985 Întreprinderea de Postav Buhuşi, împreună cu întregul oraş sărbătorea 100 de ani de activitate,  de prosperitate  şi progres de la instalarea fabricii pe Valea Bistriţei în 1885.

La mijlocul secolului al XIX-lea, la Târgu-Neamţ se aflau 59 de meşteri sumănari, 46 de meşteri croitori şi 3 fabrici de postav. Cea mai importantă şi mai bine utilată fabrică era fondată de Mihail Kogălniceanu în 1853, cu utilaj adus din Germania, folosind iniţial forţa apei, iar ulterior o maşină cu vapori de 24 CP. A fost cea dintâi fabrică integrată de lână din Moldova, cu un proces tehnologic avansat, pentru toate etapele succesive ale procesului de producţie. Se obţineau postavuri, ciorapi tricotaţi, pături, covoare, pleduri, cergi şi altele. Fabrica prelucra anual între 50.000 şi 60.000 oca de lână, având peste 120 muncitori. Mihail Kogălniceanu a vîndut fabrica în 1879 colonelului Eugen Alcaz care, după 6 ani, a demontat-o  şi a mutat-o la Buhuşi, unde funcţionează şi astăzi. (departe însă de gloria de altă dată)

(informaţii preluate: http://targuneamt.info/istoria-targului-neamt/targu-neamt-introducere-in-istorie/ )

Centenar IPB

În perioada 10-16 Iunie 1985 la Buhuşi a avut loc Ediţia a IV-a a săptămînii complexe „Dialoguri Culturale Buhuşene” din cadrul Festivalului Naţional „Cîntarea Romîniei” Ediţia a V-a. În program era implicat Clubul Muncitoresc, Muzeul de Istorie al oraşului Buhuşi, Consiliul Popular Orăşenesc, Întreprinderea de Postav Buhuşi, Secţia de Mobilă Buhuşi, Biblioteca Orăşenească, Cinematograful „Victoria” Buhuşi, Instituţiile de învăţămînt, Cooperativa Unirea Meşteşugarilor, Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei.

Duminică – 16 Iunie, 1985 au avut loc Serbările Tineretului:

*Manifestări sportive prilejuite de sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea Întreprinderii de Postav Buhuşi:

-handbal, fotbal, box, demonstraţii sportive.

În perioada 12-14 Iunie 1985 a avut loc Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice cu tema „Modernizarea tehnologiilor – factor activ în ridicarea nivelului tehnic şi calitativ al producţiei”.

Tot oraşul se afla în haine de sărbătoare, centenarul fiind marcat de numeroasele spectacole şi activităţi desfăşurate. S-au bătut medalioane cu sigla Întreprinderii, au apărut semne de carte şi programul manifestărilor era împânzit prin oraş sub formă de pliant, broşură sau afiş.

Reclame

4 comentarii la “100 de ani un simbol al orasului

 1. sens spune:

  toate frumoase si bune dar lipseste filmul facut de bukuresti….sper sa apara

 2. Dorin Bran(1974-buhusi ) spune:

  Complimente pentru cei ce pastreaza inca vie istoria acestui oras ,care se pierde in negura ignorantei si a saraciei.Urez mult noroc stafului acestui site, si sper ca in curind sa putem vedea mult mai multe imagini sau fotografii din istoria acestui oras.

 3. PRICOP ADRIAN spune:

  Felicitari celor care au muncit la alcatuirea acestui site. Prezentarea datelor este eleganta si profesionista. Continuati cu incredere, multe orase duc lipsa de o asemenea prezentare.

 4. thoughtsmouth spune:

  Sincere felicitari pentru acest blog. O pagina aurita in arhiva orasului Buhusi. M-ar bucura sa mai gasesc fotografi cu fabrica de postav si cu Scola profesionala, Cresa. ..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s